Als Belg een vakantiewoning kopen in Nederland en de btw recupereren, kan dat? Jazeker.

Een vakantiewoning in Nederland is nog steeds een interessante belegging. De huidige situatie in de vastgoedmarkt maakt het een solide investering. Daarnaast kan de verhuur van de vakantiewoning ook fiscaal interessant zijn.

In Nederland gelden btw-maatregelen die het mogelijk maken om de btw op de aanschaf en de overige kosten in verband met de woning te recupereren. Ook Belgen die een Nederlandse vakantiewoning aanschaffen, in privé of via de B.V., kunnen van deze maatregelen gebruik maken. Met een btw-tarief van 21% bij aankoop en een tarief van 9% bij verhuur kan dit een behoorlijk voordeel opleveren.

Als het de bedoeling is om de vakantiewoning voor het grootste deel van het jaar te verhuren, kan de koper van een nieuw te bouwen vakantiewoning zich bij de Nederlandse belastingdienst laten registreren als ondernemer voor de btw. Hierna kan de btw op de aankoop en eventuele bouwtermijnen worden gerecupereerd. Ook bij aankoop van een bestaande woning kan de koper zich in sommige gevallen registreren als BTW-ondernemer in Nederland en gebruikmaken van de mogelijkheid om betaalde btw te recupereren. Tien jaar na de aankoop kan de vakantiewoning uit de btw-sfeer worden gehaald, zonder dat hiervoor een btw-correctie plaatsvindt.

Deze tienjaarstermijn kan worden verkort als een vakantiewoning gedurende deze tien jaar wordt aangekocht van een btw-ondernemer en in de notariële akte wordt opgenomen dat een geheel of gedeelte van algemeenheid van goederen wordt overgedragen. Dit kan een groot voordeel voor de koper opleveren.

Het privébezit van een Nederlandse vakantiewoning moet worden aangegeven voor de Nederlandse inkomstenbelasting. Als de B.V. de eigenaar is, moet rekening worden gehouden met Nederlandse vennootschapsbelasting. Dubbele heffing in zowel Nederland als België is niet aan de orde, omdat de heffing over vastgoed aansluit bij het land waar het is gelegen. In de inkomstenbelasting wordt in box 3 geheven naar een fictief rendement van 5,69% over de waarde van de vakantiewoning. Aangegane leningen mogen hierop in mindering worden gebracht. Dit kan een banklening zijn, maar ook een lening bij uw eigen B.V. Bij bezit in privé is de waardestijging onbelast. Bij bezit via een B.V. is de waardestijging belast met vennootschapsbelasting tegen 15% op max. € 245.000 en 25% op het saldo daarboven.

Meer artikels lezen uit de Z.out?