Beleggen in Nederland, fiscale win-win?

Vragen over investeren, beleggen of belastingen?
Willemijn Blommers van Blommers Belastingadvies.

Denk je eraan een woning te kopen in Nederland als tweede verblijf of vakantiewoning. Zijn de fiscale gunstmaatregelen ook van toepassing voor Belgen?

 

Beleggen in vastgoed, en vooral in tweede verblijven of vakantiewoningen is booming in Nederland. Een duidelijk teken van een groeiend vertrouwen in economische groei, waarbij vastgoed vooral het langetermijnaspect benadrukt. Het goede nieuws? Ook voor niet-inwoners van Nederland gelden deze maatregelen, omdat de fiscaliteit aanknoopt bij het land waarin het vastgoed gelegen is.

 

Koopt u een woning voor eigen gebruik of verhuur, dan valt dit onder box 3 bezit (inkomsten uit sparen en beleggen) waarvoor jaarlijks een effectief belastingtarief geldt van 1,38% voor een waarde tussen 100.000 en 1.000.000 euro. Een eventuele lening voor de aankoop, aangegaan bij bijvoorbeeld een eigen vennootschap, mag hierop in mindering worden gebracht. Stijgt uw eigendom in waarde? Dan blijft deze stijging in Nederland onbelast. Waardedalingen zijn dan weer niet aftrekbaar.

 

Een aardige stimulus – haast niet voor te stellen bij de altijd hongerige fiscus – is de tienjaars faciliteit van de omzetbelasting. Bij de aankoop van een tweede verblijf bestemd voor de verhuur aan vakantiegangers, bestaat het recht op teruggave van 21% btw op de koopsom van opstal, grond en inboedel. Daar staat wel tegenover dat van de ontvangen huuropbrengsten 6% btw moet worden afgedragen. Maar er is meer: na 10 jaar, mag het verblijf zonder correctie vrij van
btw naar je privé worden overgebracht. Zo is het mogelijk om een voor verhuur bestemde vakantiewoning ook voor eigen gebruik te bezigen en toch het btw-voordeel te behouden.

 

Beleggen in buitenlands vastgoed is een fiscale win-win.

 

INSIDE TIP
Bij de tussentijdse aankoop van een bestaande vakantiewoning zonder meer, begint opnieuw de tienjaarstermijn te lopen in de btw-sfeer. Wil je dit vermijden? Laat in de notariële koopakte de bepaling opnemen dat er sprake is van de overgang van een geheel of gedeelte van een algemeenheid van goederen. Zo loopt de oorspronkelijke tienjaarstermijn ongewijzigd door, wat een groot voordeel kan opleveren.

 

Nieuwste projet in Nederland: De Branding Cadzand

www.debrandingcadzand.eu

Vraag het aan een expert

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken. Meer weten Verder gaan