In gesprek met Pieter-Jan Leenknecht (CAS Architecten)

“Architectuur moet vooral fun zijn”

Veel architecten spreken met passie over hun werk. Bij Pieter-Jan Leenknecht is dat niet anders, al valt het ook op hoe ongedwongen hij in zijn vak staat: “Ik wil vooral plezier hebben in wat ik doe. Een gelijkgezinde vinden in een bouwheer en samen iets neerzetten, daar geniet ik elke keer weer van.” Met die filosofie startte hij vijftien jaar geleden ook zijn architectenbureau, samen met zijn echtgenote. “

Context, vorm en beleving

CAS Architecten focust voornamelijk op residentiële architectuur als een totaalbeleving van omgeving, ruimte en interieur. Wie de projecten van het Gentse bureau onder de loep neemt, komt vaak uit bij strak afgelijnde volumes met een genuanceerde vormentaal die het evenwicht zoekt tussen ruimtegevoel, lichtinval en doorzichten, in relatie tot de context.

“Het klopt dat we een bepaalde signatuur hebben”, zegt Leenknecht. “Toch laat ik ons niet graag vernauwen tot één stijl. Het is de context die bepaalt hoe een ontwerp zich ontplooit. Voor mij is architectuur in de eerste plaats een verhaal van verhoudingen, tussen de functies onderling, maar ook in relatie tot de omgeving.”

CAS Architecten

Een aankomende realisatie van CAS Architecten is Rallye, een high-end-residentie met vijf luxeappartementen in het centrum van Knokke-Heist, op de hoek van de Bayauxlaan waar zich vroeger het gelijknamige hotel bevond.

Het leegstaande pand werd in 2022 aangekocht door Compagnie Het Zoute. Straks wordt het getransformeerd tot een exclusief diamantvormig volume dat op eigentijdse wijze speelt met de archetypische beeldtaal van Knokke.

“Het is een tijdloos gebouw geworden dat organisch opgaat in de context, maar er op de een of andere manier toch uitspringt”, zegt Pieter-Jan Leenknecht. “Vooral de hoekfunctie van het pand is bepalend geweest voor het ontwerp. ­­De gevels op de hoek zijn volledig opengewerkt om de relatie met de omgeving vanuit verschillende richtingen te beklemtonen. Daarnaast beschikt elk appartement over een royaal terras dat is opgevat als een echte buitenkamer.

Het penthouse onder het dak is daar de ultieme exponent van: de hoekgevel bestaat ogenschijnlijk uitsluitend uit glas, afgelijnd door een daktuin met geïntegreerd zwembad.”

Penthouse te koop Knokke

Totaalconcept

De buurt rond Rallye wordt autoluw. De residentie ligt vlakbij het Casino, dat op termijn via een park verbonden wordt met La Rive, waardoor verkeer grotendeels wordt geweerd. Dit park wordt zelfs doorgetrokken in de Bayauxlaan, tot aan de hoek waar Rallye zich bevindt. “Rallye is een totaalconcept, waarbij alle elementen elkaar versterken, van de architectuur tot het interieur, de tuin en de hele omgeving errond”, aldus de architect.

“Compagnie Het Zoute wilde met dit project echt een standpunt innemen: aan de hand van boeiende en relevante architectuur laten zien dat het verder kijkt dan enkel vandaag. De residentie moest vooruit zijn op haar tijd, en bewijzen dat architectuur vernieuwend kan zijn zonder toeters of bellen. Knokke heeft heel wat te bieden: gastronomie, kunst, cultuur, architectuur, noem maar op. Maar er is blijvende vernieuwing nodig om de aantrekkingskracht te behouden.

Compagnie Het Zoute is erg betrokken geweest in het ontwerpproces. Er is een duidelijke visie, die vertrekt vanuit dialoog met veel respect voor alle betrokkenen, van de gemeente en omwonenden tot en met de architecten. Er is met hart en ziel gewerkt aan dit project.”

Meer info over project Rallye?