Onze verhalen

Lees alle verhalen

Foto's Nick Verhaeghe

Wil jij de tweede Belgisch Kampioen Strandbloemen Maken worden?

In Knokke-Heist houden we de traditie van strandbloemen levend, met een moderne twist. Het Zoute Beach Flower Festival is een perfecte gelegenheid om deze kleurrijke kunstvorm te vieren en door te geven aan de volgende generatie.

Lees meer

In gesprek met Pieter-Jan Leenknecht (CAS Architecten)

Veel architecten spreken met passie over hun werk. Bij Pieter-Jan Leenknecht is dat niet anders, al valt het ook op hoe ongedwongen hij in zijn vak staat: “Ik wil vooral plezier hebben in wat ik doe. Een gelijkgezinde vinden in een bouwheer en samen iets neerzetten, daar geniet ik elke keer weer van.” Met die filosofie startte hij vijftien jaar geleden ook zijn architectenbureau, samen met zijn echtgenote. “

Lees meer

Nog tot eind 2024 mogelijkheid
tot 6% btw op nieuwbouw

Sinds 1 januari 2024 is er een definitieve regeling van kracht voor het verlaagde btw-tarief bij de sloop en heropbouw van gebouwen. De eerdere tijdelijke regeling werd ingevoerd als respons op de economische gevolgen van de Covid-19-pandemie om de bouwsector een fiscale stimulans te geven. Dit maakte het kopen van een woning voor consumenten aanzienlijk voordeliger. Met de nieuwe regeling blijft het tot het einde van 2024 mogelijk om nieuwbouw aan te kopen tegen het verlaagde btw-tarief van 6%.

Lees meer

Cadzand is een topbestemming voor een vastgoedinvestering

Zo’n acht jaar geleden verloor Katelijne Vaes haar hart aan Cadzand. Niet veel later kocht de Oost-Vlaamse er ook een appartement. In de eerste plaats als vakantieverblijf, maar ook om te verhuren. Onlangs deed ze het van de hand om opnieuw te investeren in een gloednieuwe verblijfsplek iets verderop. “Gezien het economische klimaat is er momenteel geen betere investering dan een vastgoed in Cadzand.”

Lees meer
de geschiedenis van het Zwin

In vogelvlucht doorheen de geschiedenis van het Zwin

Dat het Zwin Natuur Park aan de Graaf Léon Lippensdreef ligt, is geen toeval. Aan de ingang houdt ook een bronzen borstbeeld de herinnering aan zijn stichter levend. Ere wie ere toekomt: zonder Léon Lippens wellicht geen Zwin, of alleszins niet in de gedaante zoals we het vandaag kennen. De voormalige burgemeester van Knokke lag in 1952 aan de basis van het eerste Vlaamse reservaat, dat is uitgegroeid tot een van de meest bijzondere stukken natuur van ons land.

Lees meer

Hardelot: geboren gezinsbestemming aan het water

Een breed zandstrand, weelderige duinen, ongerepte bossen en een waaier aan activiteiten voor jong en oud. Wie een kindvriendelijke bestemming zoekt dichtbij huis, kan niet om het veelzijdige Hardelot heen: op amper twee uur rijden van Gent heeft de Franse badplaats aan de Opaalkust alles te bieden wat een gezinsvakantie nodig heeft.

Lees meer
Foto's Nick Verhaeghe

Compagnie Het Zoute eert iconisch stukje erfgoed met het Zoute Beach Flower Festival

Sinds 2021 zijn die strandbloemen immaterieel erfgoed en op 19.08.23 werd op de Zeedijk van Knokke-Heist het allereerste Belgisch kampioenschap strandbloemen maken georganiseerd tijdens het ‘Zoute Beach Flower Festival’. Projectontwikkelaar Compagnie Het Zoute brengt met allereerste Belgisch kampioenschap een hommage aan de iconische strandbloem.

Lees meer
Van de green naar de Tour

Van de green naar de Tour

Zaterdag 1 juli start opnieuw de Tour de France. Toegegeven, ‘van de green naar het groen’ was een leukere titel geweest, maar het lijkt erop dat Mathieu van der Poel voor de groene trui vooral zijn ploeggenoot Jasper Philipsen gaat steunen. Voor de hoogtestage in La Plagne en de Ronde van Zwitserland werd Mathieu van der Poel nog even rust gegund.

Lees meer
Kunstenaar Wietse schildert enorme mural op voormalig hotel voor het gesloopt wordt

Kunstenaar Wietse schildert enorme mural op voormalig hotel voor het gesloopt wordt

Bekende Brugse kunstenaar Wietse fleurt toekomstig bouwproject van Compagnie Het Zoute op. “We willen het niet gewoon laten verkommeren”: kunstenaar Wietse schildert enorme mural op voormalig hotel voor het gesloopt wordt.

Lees meer

David Maenhout , een toonaangevende chocolatier creëerde de ‘Z-pralines’ uitgegroeid tot een culinair symbool voor het Zoute

"De pralines met de bekende Z, het gedeponeerde logo van Compagnie Het Zoute, representeren waar Knokke en de Compagnie volgens mij voor staan, namelijk kwaliteit."

Lees meer

Cadzand, groeidiamant aan de Zeeuwse kust

De afgelopen tien jaar heeft Cadzand een ware gedaanteverwisseling ondergaan. De Zeeuwse badplaats ontwikkelt zich in sneltempo tot een pleisterplek aan de Noordzee. De rust van de Zeeuwse natuur, het gemoedelijke strandleven en de ongebreidelde recreatieve mogelijkheden spreken steeds meer toeristen en tweedeverblijvers aan.

Lees meer
Papieren-strandbloemen-Knokke

Papieren strandbloemen: het strand van Knokke in volle bloei

Elke zomer opnieuw floreert Knokke. Letterlijk, want op het strand ontluiken dan overal papieren strandbloemen in allerlei kleuren, vormen en maten. Het fenomeen is typisch Belgisch en zó uniek dat het inmiddels zelfs erkend is als Vlaams erfgoed. Maar waar komt die fleurige bedrijvigheid nu precies vandaan?

Lees meer

Wil je graag op de hoogte blijven?