Culinair Cadzand, op gastronomische retraite

Van het Strandhotel tot de eettempels Pure C, AIRrepublic, Blueness en Pine House: de afgelopen jaren heeft Sergio Herman stevig zijn stempel gedrukt op Cadzand. Aan het laatste stukje strand van Zeeuws-Vlaanderen kan je de klok rond genieten van zijn culinaire concepten. Ons advies: ga dat ook gewoon doen!

Een verrassend zeeklimaat, uitgestrekte stranden en groene duinen. Als je een weekendje wilt onthaasten aan zee moet Cadzand altijd op je lijstje staan. Het is er rustiger en gemoedelijker dan in het mondaine Knokke, dat toch vlakbij ligt. Bovendien beleeft de Zeeuwse natuur er haar hoogtepunt. Het Zwin ligt gewoon om de hoek. De wandelschoenen aan of de fiets op en je kan op ontdekking in de enorme biodiversiteit van het beschermde natuurgebied. Toch zal er altijd één reden zijn die boven alle andere uitstijgt voor een bezoek: Sergio Herman. Als Cadzand haar populariteit aan één iemand te danken heeft, dan wel aan de met Michelinsterren overladen topchef. De afgelopen tien jaar heeft hij de pittoreske badplaats eigenhandig op de kaart gezet. Eerst door er Pure C te openen, zijn vlaggenschip aan de kust. Later door daar AIRrepublic, Blueness en meest recent Pine House aan toe te voegen. Vier restaurantconcepten, ondergebracht in en omheen het Strandhotel, dat ook al uit zijn koker komt en dé place to be is om strand en natuur te combineren met gastronomie en welzijn.

Perfecte beach- en lifestylebestemming

Als je een weekendje naar Cadzand trekt, hoef je niet te twijfelen over je uitvalsbasis: het majestueuze Strandhotel is een pareltje, vooral nu het volledig getransformeerd is na een grondige renovatie. Als we zeggen dat Studio Piet Boon het interieur voor zijn rekening nam, dan weet je wellicht genoeg. Rustgevende, aardse kleuren, luxueuze en tijdloze materialen, minutieuze details, zorgvuldig uitgekozen kunstobjecten: het is een plek waar je zintuigen op elk vlak geprikkeld worden. Alles klopt, en is in grote mate geïnspireerd door de kenmerkende kustomgeving. Het Strandhotel nestelt zich midden in de duinen, met zicht op zee en het Zeeuwse achterland. Het merendeel van de kamers kijken daarop uit, zodat je altijd en overal verbonden bent met de omgeving. Verblijf je trouwens iets langer dan een weekend, dan raden we aan een suite te boeken: 55 m² lifestylepret met onder andere twee regendouches, een vrijstaand bad, een zithoek en een balkon om de zon te zien ondergaan voordat je in je gloednieuwe Auping-bed duikt.

Gastronomische arrangementen

Het Strandhotel is een twee-in-één ervaring. Als je er verblijft, moet je gewoon voor de full experience gaan. Je kan kiezen uit verschillende gastronomische arrangementen. Het meest tot de verbeelding spreekt het dine-around-concept, waarbij je alle restaurants bijvoorbeeld in één weekend combineert. Om te lunchen en dineren pakt het Strandhotel namelijk uit met drie smaakmakers van jewelste: Pure C, dat twee Michelinsterren heeft, AIRrepublic, dat het met eentje minder doet, en Blueness, zonder ster, maar daarom niet minder de moeite waard. Pure C staat voor fine dining en vormt een creatieve ode aan Zeeland. Er hangt een Ibiza-achtige vibe: hippe loungemuziek, sexy cocktails, schoon volk en betoverend eten tegen de achtergrond van zon, zee en strand. Syrco Bakker, sous-chef onder Sergio Herman in Oud Sluis, roert er in de potten. Blueness is dan weer Japans getint. Een wat nonchalant chique bar die New York, Londen of Tokio ademt. Hier stap je binnen voor een cocktail of kleine, Japanse gerechtjes op basis van Zeeuwse producten. En dan is er nog AIRrepublic, een strak designpaviljoen de hoek om aan de jachthaven. De hoofdrol is er weggelegd voor vis, schaal- en schelpdieren. Welk van de restaurants jouw voorkeur heeft, hangt af van je smaak en budget. Op de website van het Strandhotel kan je de verschillende arrangementen boeken.

Ontbijtbuffet als culinaire ervaring

Of het Strandhotel het ontbijt overslaat? Natuurlijk niet, maar we geven het gloednieuwe Pine House graag een extra vermelding. Het hotel is namelijk van mening dat de beleving van het ontbijt op gelijke hoogte mag staan als het diner de avond ervoor. Dat op zich is toch bijzonder. In Pine House geniet je van een ontbijtbuffet zoals je er zelden één hebt ervaren. Op het menu staan enkel verse, lokale producten en ontelbaar veel zoetigheden uit de eigen bakkerij. Denk aan regionale kazen, vers fruit en sappen, heerlijke eitjes, pains au chocolat, bolussen, kleine appelsloffen, verschillende soorten croissants, worstenbroodjes, minimuffins en veel meer. Verblijf je toch niet in het Strandhotel? Geen probleem: reserveer en geniet.

Meer artikels lezen uit de Z.out?