Glacier de la poste

De zoetste zonde van het Zoute

Het is een van de beste en tevens meest iconische ijssalons van het land. Glacier de la Poste in het Zoute is een instituut. Al drie generaties lang wordt het ambachtelijke melkijs er dagvers bereid volgens het traditionele familierecept van weleer.

Dagvers ambachtelijk ijs

In 1967 startten Robert en Denise De Sloovere de zaak in de galerij aan de Kustlaan die uitgaf op een klein postkantoor. Vandaar ook de naam. Na de afbraak van het pand verhuisde de crèmerie naar de huidige locatie aan de Zeedijk. Intussen staan met grootmoeder Denise, zoon Christophe en kleinzoon Stephan de drie generaties samen aan het roer.

Vader en zoon bereiden het ijs nog steeds volgens dezelfde ambachtelijke principes als bij de start. Van in het begin werd het ijs gemaakt met vanillestokken en vers fruit. Bewaarmiddelen en kleurstoffen kwamen er nooit of te nimmer aan te pas. Dat is vandaag niet anders. Tegenwoordig telt het assortiment van Glacier de la Poste een variatie van honderd smaken, waarvan er achtenzeventig in de toonbank verkrijgbaar zijn.

Zoete Z

Vandaag staat Glacier de la Poste mee symbool voor de kwaliteit van het Zoute. Van begin af aan is de verbondenheid met de heimat een belangrijk gegeven geweest. In het logo zit nog altijd de ‘Z’ met rode cirkel errond verwerkt, die rechtstreeks verwijst naar het meest mondaine stukje Knokke. De Z wordt meteen gelinkt aan Compagnie Het Zoute, die het logo destijds ontwikkelde en er nog steeds eigenaar van is. De projectontwikkelaar werd meer dan honderd jaar geleden opgericht door de familie Lippens. Destijds lag ze mee aan de basis van de ruimtelijke ordening van Knokke en ook vandaag draagt de visie van de Compagnie bij tot de uitbouw van onze badstad. ‘Uitzonderlijk verkreeg mijn grootvader een licentieovereenkomst om het logo te gebruiken’, aldus Stephan De Sloovere. ‘Het feit dat die historische ‘Z’ ook verbonden is met Glacier de la Poste is toch iets om fier op te zijn.’

Meer artikels lezen uit de Z.out?