Doorniksewijk te Kortrijk, dé trekpleister voor fijnproevers

De Doorniksewijk is uitgegroeid tot dé trekpleister voor fijnproevers. Met topadresjes als Dierendonck, ’t Visserhuys en Les Tartes de Françoise trekt de straat foodies aan tot buiten Kortrijk.

Meer dan verse vis alleen

De straat is een belangrijke commerciële buurt die het centrum verbindt met Hoog-Kortrijk. Je vindt er een mooie mix van lokale winkels en zelfstandigen, de ideale bestemming dus voor wie op zoek is naar kwaliteit. Ook wie aan tafel graag het allerbeste serveert, komt er aan z’n trekken. De bekende vishandel en traiteurzaak ’t Visserhuys zit er, met meer dan twintig jaar op de teller, al een poosje. De zaakvoerder Harm Brunswyck zag de straat wel wat veranderen in die twintig jaar. Het was er altijd al druk maar intussen is er meer aandacht voor fijne voeding, onder meer dankzij het nabijgelegen Hoog Kortrijk dat sindsdien aan populariteit won. Brunswyck: “De locatie sprak ons aan omdat dit deel van de stad evolueert naar dé handelsstraat van Kortrijk. Het is een van de grote invalswegen naar het centrum en tegelijk dichtbij ’t Hoge – met de universiteit, expo, kinepolis en de grote bedrijven aan het Kennedypark”.

Huistaarten

De artisanale taarten van Les Tartes de Françoise kregen er een zestal jaar geleden een vaste stek. De bakkerij wilde graag mee profiteren van de passage van kwaliteitszoekers én studenten. De artisanale taarten en quiches doen het immers goed bij studerende jongeren en de bakkerij ligt hier dan ook pal in de studentenbuurt.

Sterren slagerij

Maar ook het beruchte Atelier Dierendonck ging bewust voor deze locatie. De beenhouwerij van sterslager en ambachtsman Hendrik Dierendonck opende er in de herfst van 2018, amper een jaar nadat zijn restaurant Carcasse in Koksijde een Michelinster verdiende. Vanuit zijn ateliers levert hij aan sterrenrestaurants en andere veeleisende carnivoren. In zijn winkels staat het beenhouwersvak centraal - ook visueel, met een prominent kapblok. In dit pand zat vroeger slagerij Martin, de omgeving overtuigde de ondernemer meteen. “We kozen voor de Doorniksewijk omdat er al een mooie mix van kwaliteitszaken zit”, verklaart Hendrik Dierendonck. “We weten ondertussen dat de sterkte van een winkel ook afhangt van de kwaliteit van de zaken in de onmiddellijke omgeving. Daarnaast is de winkel ideaal gelegen, op de toegangsweg naar het centrum van Kortrijk en met achter ons de grote parking bij de kerk.

Meer artikels lezen uit de Z.out?