Cadzand, groeidiamant aan de Zeeuwse kust

De afgelopen tien jaar heeft Cadzand een ware gedaanteverwisseling ondergaan. De Zeeuwse badplaats ontwikkelt zich in sneltempo tot een pleisterplek aan de Noordzee. De rust van de Zeeuwse natuur, het gemoedelijke strandleven en de ongebreidelde recreatieve mogelijkheden spreken steeds meer toeristen en tweedeverblijvers aan.

Later dit jaar start aan het oostelijke uiteinde van de Boulevard de Wielingen de ontwikkeling van Duinhof Noord. Dit schitterende appartementsblok nestelt zich pal aan de duinen, waar het een van de laatste projecten wordt. Het gebouw is een schoolvoorbeeld van de grote vernieuwingsslag die er de laatste tien jaar aan de gang is. Het rustige kuststadje is volop in beweging. De omvorming van de Boulevard de Wielingen tot een gemoedelijke wandelpromenade met leuke winkels, pleintjes en hotels is maar één facet van een omvangrijk ontwikkelingsplan. Bouwpromotoren en lokale ondernemers transformeren Cadzand momenteel tot de nieuwe place to be aan de Noordzee. Opvallend genoeg: de facelift gebeurt met veel respect voor het authentieke en natuurlijke karakter van de badplaats. In tegenstelling tot de Belgische kust tref je op de zeedijk geen muur van bebouwing aan. Nieuwe appartementen nemen de plaats in van oude en worden opgetrokken in de neo-Normandische stijl die typisch is voor de regio. Zo modelleert Cadzand zich steeds meer naar gezellige kuststadjes zoals het Franse Hardelot, waar toeristen ook komen voor de rust, natuur en kleinschaligheid.

Recreatie boomt

Op het vlak van recreatie komen er in Cadzand elke dag meer mogelijkheden bij. Van shortgolf, tennis en squash tot fietsen, wandelen en watersporten: verveling staat hier niet in het woordenboek. Als directe buur van Knokke ligt Cadzand aan het Zwin. Trek je dieper het binnenland in, dan ontdek je tussen de polders schitterende natuurdomeinen en gezellige grensdorpen om tot rust te komen. Zoals in heel Zeeland tref je er een uitgebreid netwerk aan fiets- en wandelroutes aan. Via het knooppuntensysteem stippel je eenvoudig je eigen route uit. Daarnaast gaat veel aandacht uit naar watersporten. In catamaranzeilschool ‘De Zeemeeuw’ kan je behalve catamaranzeilen onder andere surfkajakken, bodyboarden en surfzwemmen. Even verderop Bij ‘Channel Sailing’ kan je gemakkelijk een zeiljacht charteren. In de jachthaven zijn er ook 125 ligplaatsen. De meeste worden ingenomen door Belgen die de laatste jaren een vakantiewoning of appartement in Cadzand kochten. Zolang de badplaats zich blijft ontwikkelen zoals nu, zal ze alleen maar aan populariteit winnen.

Sergio Herman

In 2016 opende een prachtige nieuwe jachthaven. In een mum van tijd groeide die uit tot een van de absolute publiekstrekkers. Niet alleen zijn de voorzieningen ultramodern, in het stijlvolle havengebouw is ook Sergio Hermans brasserie AIRrepublic gevestigd. Vanop het terras kijk je er uit over het water en de haven.

De Nederlandse sterrenchef is kind aan huis in de badplaats. Inmiddels heeft hij er vier restaurants. In het Strandhotel, even verderop gelegen op de top van een duin, bevindt zich onder andere Pure C, zijn vlaggenschip dat met twee Michelinsterren mag pronken en waar Syrco Bakker momenteel de plak zwaait.

In de hotellobby is ook Blueness gevestigd, dat volledig in het teken staat van Japans georiënteerde cocktails en barfood. En ’s ochtends kan je terecht in Pine House voor een ontbijtconcept zoals je er in onze contreien maar weinig vindt.

Op culinair vlak bereikt Cadzand momenteel het absolute summum. Ook als je voorbij Sergio Herman kijkt, valt er van alles te ontdekken. Zo is er Brasserie LouLou, gelegen aan de wandelboulevard met zicht op zee. Van een popcornlatte tot een vegan bulgursalade met falafel of patatas bravas bij je cocktail: elk soort honger wordt er gestild, en dan nog op bijzonder smaakvolle wijze. En ook op het strand kan je goed lunchen en dineren in sfeervol ingerichte paviljoens die het hele jaar open zijn. Het onlangs verbouwde Caricole is inmiddels uitgegroeid tot een instituut. Van ‘s morgens tot ‘s avonds geniet je er van pannenkoeken en poffertjes tot biefstuk en slibtong.

Welnessbestemming

Lekker eten, een leuke slaapplek, de gezonde zeelucht, het glooiende duinlandschap en de groene polders errond: het zijn kernkwaliteiten die Cadzand koste wat het kost wil behouden. Niet voor niets zet de badplaats hoog in op wellbeing in de breedste zin van het woord. Cadzand draagt officieel de titel van ‘heilzame badplaats’. De stranden hebben een bijzonder open en ruimtelijk karakter. Bovendien behoren ze tot de mooiste en schoonste van Nederland. De kwaliteit van de bodem, de lucht en het zeewater is zo hoog dat ze goed zijn voor de gezondheid. Heel wat initiatieven spelen in op dat welzijnsaspect.

De afgelopen jaren werd het Strandhotel volledig vernieuwd en uitgebreid naar een ontwerp van de Nederlandse topdesigner Piet Boon. Het moet momenteel een van de mooiste hotels van Zeeland zijn, waar alles in het teken staat van onthaasten en deconnecteren. Het hotel beschikt ook over een kleinschalige spa met diverse behandelingen, al wend je je voor een echte wellnesskuur best tot Hotel & Spa Noordzee. Daar kan je onder andere terecht in een zogeheten ‘saunalandschap’, dat bestaat uit een Finse sauna, biosauna, stoombad, belevenisdouche en verlicht watergordijn. Bovendien kan je er verschillende massages en gezichtsbehandelingen krijgen.

Meer artikels lezen uit de Z.out?