Van Cadzand naar het Veerse meer

Zeeland is prachtig en vanaf het water zowaar nog mooier: charmante eilandjes, pittoreske havensteden en een divers zeeleven zorgen voor een aparte sfeer en beleving. Als je de boot neemt in Cadzand kan je bijna in een rechte lijn naar het Veerse Meer, een levendige plek waar het vakantiegevoel nooit ver weg is.

De Westerschelde verdeelt Zeeuws-Vlaanderen en de eilanden Walcheren en Zuid-Beveland. Als de zon schijnt en de wind zich koest houdt, is het heerlijk om daar te gaan varen. Je vertrekt in Cadzand en maakt de oversteek naar Walcheren om via Middelburg het Veerse Meer te bereiken. Als je wil, kan je zelfs een haven vroeger aan je tocht beginnen. Vanaf Zeebrugge is Cadzand namelijk makkelijk bereikbaar via de Scheur. Neem je eigen boot, huur er eentje of spreek een schipper aan. Er zijn er heel wat die je met plezier meenemen aan boord. Gewoon de glimlach op zak, de zeilen omhoog en genieten van het weidse uitzicht, meer is er niet nodig.

Op zeehondensafari

Wie zich op zee begeeft, hoopt dieren te zien. Met wat geluk zwemmen bruinvissen langs je boot. Je herkent ze aan hun driehoekige rugvin die net boven het water uitkomt. Waar je minder geluk voor nodig hebt, is om zeehonden te spotten. Voor de kust van Cadzand is die kans zelfs heel groot, zeker bij laag water. Dan zie je ze languit rusten en zonnen op de drooggevallen zandbanken. Dé plek om ze te bewonderen is de ‘Hooge Platen’, een complex van slik- en zandplaten voor de kust van Breskens en Hoofdplaat. Als het water wegtrekt, liggen ze daar in groten getale te relaxen. Neem best een verrekijker mee om ze van dichtbij te bewonderen.Naast de gewone zeehonden duiken er namelijk regelmatig ook grijze exemplaren op. Die laatste kunnen tot drie meter lang worden en onderscheiden zich van hun soortgenoten door een wat spitsere snuit. Wat ze gemeen hebben, is dat ze de aanwezigheid van mensen goed verdragen. Als je wil is het leuk om zelfs even te ankeren en door het water te waden. Nader je de dieren, dan blijven ze vaak ongestoord zitten om je met grote ogen aan te gapen. Laat je boot wel niet te lang achter, want de getijdenstroming in combinatie met zandgrond biedt niet bepaald de stevigste houvast.

De brug naar Middelburg

Van de Hooge Platen is het niet zo ver richting Vlissingen, waar je in één adem koers kan zetten naar Middelburg via het ‘Kanaal door Walcheren’. Een prachtige waterloop afgeboord door een jaagpad, akkers en weilanden zover het oog reikt. Middelburg zelf is dan weer een kleine monumentale stad bezaaid met fraaie grachtenpanden en historische gebouwen. Leg je boot voor anker in de jachthaven en kuier een paar uur door de kronkelende steegjes en langs de talloze pleinen. In het oude stadscentrum lijkt het wel alsof je een reis door de tijd maakt. Van de ‘Koepoort’, een overblijfsel van de oude stadspoorten, tot de ‘Kloveniersdoelen’ en het laatgotische stadhuis: in de hoofdstad van Walcheren valt er van alles te bewonderen. Heb je na een korte stadswandeling nog wat jus in de benen? Waag je dan aan een beklimming van abdijtoren de Lange Jan. De 90,5 meter hoge en 207 treden lange tocht naar de top mondt uit in een fantastisch uitzicht over het schiereiland.

Eilandhoppen op het Veerse meer

Het Veerse Meer vormt zowat het hart van Zeeland. Voor je daar aankomt, passeer je Veere. Bewaar een bezoek aan het stadje voor het einde van je trip en verken eerst de wateren zelf. Daar wat ronddobberen voelt namelijk aan als een minivakantie op zich. Op en rond het Veerse Meer is het ongelooflijk gemoedelijk en gezellig. Overal waar je kijkt, zie je boten en jachtjes om je heen. Wilde paarden houden zich op aan de waterkant. Er wordt gesurft, geflyboard en gewaterskied aan de kabelbaan. En natuurlijk: je kan op elk moment aanmeren aan de talloze natuureilandjes met hun speelweides, wandelbossen, picknickzones en zoveel meer. Van het ene plaatsje naar het andere hoppen is zelfs een van de populairste bezigheden. De eilandjes zijn de perfecte plek om even uit te rusten. Wat zwemmen, zonnen, wandelen, iets knabbelen en weer verder. Door de ondiepe oevers is het Veerse Meer trouwens ook perfect geschikt voor kinderen.

Smullen van Veere

Een bezoek aan Veere zelf mag je niet overslaan. Vanaf het meer zie je de Campveerse Toren prominent pronken, een overblijfsel van de vroegere stadsverdediging. Vandaag is het een van de oudste herbergen van Nederland, die een gezicht geeft aan de stad. Veere zelf kenmerkt zich door de Schotse Huizen aan de Kaai. Zij herinneren aan de eeuwenlange handelsbetrekkingen die de stad altijd met Schotland heeft onderhouden. Befaamd zijn ‘Het Lammeken’, waarvan de naam verwijst naar de handel in wol, en ‘De Struijs’, ooit het kantoor en de woning van de Schotse conservator. Daarnaast is het interessant om de Grote Kerk te bezoeken. Tegenwoordig is het een cultureel bastion waar tentoonstellingen, concerten en theatervoorstellingen plaatsvinden. Heb je genoeg cultuur gesnoven en nog wat tijd over? Loop dan nog snel langs bij Oma’s Snoepwinkel, een van de leukste winkels in Veere met een opvallende roze gevel. Je hebt er keuze uit ruim honderd verschillende soorten oud-Hollandse snoepen, perfect voor de tocht naar huis!

Meer artikels lezen uit de Z.out?