David Maenhout , een toonaangevende chocolatier creëerde de ‘Z-pralines’ uitgegroeid tot een culinair symbool voor het Zoute

"De pralines met de bekende Z, het gedeponeerde logo van Compagnie Het Zoute, representeren waar Knokke en de Compagnie volgens mij voor staan, namelijk kwaliteit."

David Maenhout: Knokse chocolatier die zelfs Japanse harten doet smelten

Een brouwer die een van de toonaangevende chocolatiers van het land wordt. Het verhaal van David Maenhout leest als een smaakvolle ode aan de Belgische eetcultuur. Tot laat de twintig werkte de Dammenaar in de familiebrouwerij van zijn ouders. Tussendoor verdiepte hij zich in andere facetten van het koken en bakken, met een speciale focus op patisserie in het algemeen en chocolade in het bijzonder. 

Onder de noemer Chocolatier M is hij gevestigd in Knokke-Heist. In 2005 startte hij in de Sylvain Dupuisstraat een ambachtelijke winkel, samen met zijn vrouw Isabelle.

 

 

Chocolatier M

Belgian Chocolate Ambassador

Al snel bleek David Maenhout net iets meer te kunnen dan de gemiddelde chocolademaker. Zeker toen Gault Millau hem in 2013 uitriep tot de allereerste ‘Chocolatier van het Jaar’, schoot zijn ster als een komeet omhoog.

Ondertussen is Maenhout ‘Belgian Chocolate Ambassador’, werkt hij intens samen met tientallen topchefs en exporteert hij pralines tot in Japan. Dat ook de prijzenkast lekker gevuld is, is bijna geen nieuws meer. Vijf jaar geleden won de West-Vlaming onder andere twee gouden medailles op de Wereldfinale van de International Chocolate Awards in Londen.

Maenhout staat bekend om zijn keuze voor vernieuwende ingrediënten, onverwachte invalshoeken en uitzonderlijke smaakcombinaties.

Grote affiniteit met Knokke

Maenhout heeft een grote affiniteit met Knokke, niet enkel omdat het de plek is waar hij woont en werkt, maar ook tijdens zijn jeugd de zomers al doorbracht. De chocolatier ontwikkelde al verschillende pralines als ode aan de mondaine badstad en de regio errond.

praline Z

‘Z-pralines’

In het kader van de officiële voorstelling van het vernieuwde Zwincentrum in 2014 creëerde hij duindoornpralines, inmiddels erkend als streekproduct door de provincie West-Vlaanderen.

In samenwerking met Knokke-Heist ontwikkelde Maenhout ook een stadspraline: bittere chocolade met een zalige vulling van karamel en een toets fleur de sel.

Maar het bekendst is wellicht de Kir Royal, ook wel bekend als de ‘Z-pralines’ die zijn uitgegroeid tot een culinair symbool voor het Zoute. Ze bestaan uit een ganache van pure originechocolade met champagne, hazelnoot en een crisp die knettert in je mond. ‘De pralines met de bekende Z, het gedeponeerde logo van Compagnie Het Zoute, representeren waar Knokke en de Compagnie volgens mij voor staan, namelijk kwaliteit.

Er is zo veel op hoog niveau: winkels, kunst, vastgoed en uiteraard restaurants. Op gastronomisch vlak heeft de stad ontzettend veel te bieden. Ik ben trots dat ook wij met Chocolatier M daar deel van mogen uitmaken.’

Meer over Chocolatier David Maenhout