Royal Zoute Golf Club - Golfen en genieten op het hoogste niveau

In de Royal Zoute Golf Club sla je een golfbal op het meest prestigieuze golfterrein van ons land. De afgelopen twee jaar werden de faciliteiten grondig onder handen genomen. Vandaag is de plek nog mooier dan voorheen, met geoptimaliseerde golfbanen en een clubhuis waar de beleving nog hogere standaarden haalt.

Het parcours van de Royal Zoute Golf Club heeft veel bewonderaars. Nick Faldo, die drie keer de Masters en British Open op zijn palmares heeft staan, noemde de buitenbaan ooit een ‘a hidden gem’. Een verborgen parel, waar hij maar geen genoeg van kon krijgen. De Brit won hier in 1994 de Belgian Open, die de afgelopen decennia wel meermaals in Knokke werden georganiseerd. Ook andere sterren zoals Darren Clarke, Miguel Angel Jimenez en Lee Westwood kroonden er zich in het verleden tot winnaar. Dat zelfs de grootsten der aarde zich aangetrokken voelen tot de Knokse fairways is veelzeggend.

De Royal Zoute Golf Club staat internationaal hoog aangeschreven. Veel heeft te maken met de techniciteit van de banen en de uitzonderlijke ligging in het oude duingebied van het Zoute. De site beschikt over een 18-holes Championship Course par 72 en 18-holes Executive Course par 64. Beide slingeren zich een weg tussen de glooiende duinen. ‘De twee banen zijn ruim, maar ook erg technisch’, geeft Joris Vrielynck aan, CEO van Compagnie Het Zoute, die eigenaar is van de club. ‘Vooral de Championship Course is een erg uitdagende baan die veel vaardigheden vergt, zeker als er veel wind staat.’

Het parcours kreeg zijn huidige vorm net na de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig beschikt het over nog meer bravoure dan voorheen. De afgelopen jaren werd het hele domein van de Royal Zoute Golf Club vernieuwd. Zo bouwde men nieuwe afslagplaatsen, werden de bestaande bunkers gerenoveerd en de zones rond de greens en de tees aangepakt. Daarnaast kregen ook het hotel, de bar, het restaurant en de shop een grondige make-over. ‘Alles is geoptimaliseerd’, aldus Jos Vankriekelsvenne, Directeur van de Royal Zoute Golf Club. ‘We hebben er alles aan gedaan om de uitstraling en kwaliteit van de Royal Zoute Golf Club naar een nog hoger internationaal niveau te tillen. Er zijn zelfs veertig nieuwe buggy’s met een gps-systeem aangekocht. Dat was een stevige investering, maar ze bezorgt de gebruikers nog meer comfort. De buggy’s zijn voorzien van de nieuwste generatie batterijen, waardoor ze een pak lichter zijn. Bovendien zijn de vitale zones van de golfbaan daardoor ook beter beschermd.’

Ontwaken met uniek zicht op de golfbaan

De Royal Zoute Golf Club kent een lange geschiedenis die teruggaat tot 1899. Destijds was de club een uitloper van de Bruges Golf and Sports Club. In 1909 werd er beslist om zich af te splitsen en onder de vlag van de Knocke Golf Club verder te varen. De Britse architect Harry Colt, een van de meest gerenommeerde golfbaanarchitecten aller tijden, zette zich achter het ontwerp van de nieuwe greens. In hetzelfde jaar startte men ook met de bouw van het eerste clubhuis op het Binnenhof. Dat kwam terecht op de hoogste duin om het beste zicht op zee te verkrijgen. De Britten, die in die tijd van grote invloed waren in Knokke, noemden het al smalend het ‘Monkey House’, vanwege de stevige klimpartij. Vandaag bestaat het gebouw nog steeds en bevindt het zich onder de noemer ‘Dennenhul’ vlakbij de achterste tee van de vijftiende hole.

Na de Eerste Wereldoorlog werd een nieuw terrein aangelegd en kreeg de club een andere naam: Zoute Golf Club. Het predicaat Royal werd in 1925 toegevoegd. Rond die periode werd ook villa Maeger Scorre gebouwd, dat vanaf 1946 dienst zou doen als clubhuis voor de golfers. Sinds het begin van deze eeuw is het gebouw een beschermd monument. Tegenwoordig biedt het onderdak aan een hotel, bar, restaurant en shop. De afgelopen twee jaar werden die op sublieme wijze gerenoveerd en uitgebreid met veel respect voor de oorspronkelijke charme en geschiedenis.

Zo werden de sierlijke trappen, het fraaie houtwerk en de prachtige muurschilderingen bewaard, om het typische karakter te vrijwaren. ‘De renovatie is gebaseerd op een weldoordachte visie op integratie’, verduidelijkt Joris Vrielynck. ‘In het vernieuwde gebouw zijn verleden en heden perfect in harmonie. Er is echt nagedacht over elk aspect. Zo is er een lift geplaatst en is het gebouw toegankelijker gemaakt voor mensen die minder mobiel zijn. Op de parking zijn ook vijf laadpalen voor tien auto’s voorzien, terwijl ook de stalplaats voor fietsen en buggy’s werd uitgebreid.’

Het hotel had vroeger zeven kamers, verdeeld over twee vleugels. Vandaag zijn dat er tien die die verspreid zijn over vier vleugels. Elke kamer heeft een unieke uitstraling en biedt een prachtig zicht op de fairways. Ook het restaurant kreeg een stevige upgrade en werd uitgerust met een state-of-theart keuken.

‘Het doel was om een mooie plek nóg beter te maken, zodat ze beantwoordt aan de huidige verwachtingen van de gasten’, geeft Jos Vankriekelsvenne aan. ‘Mensen komen niet enkel naar de golfclub om een balletje te slaan. Golfers kunnen hier eten in het restaurant, iets drinken op het terras met zicht op de greens en zelfs overnachten. Het is die totaalervaring die onze club maakt tot wat ze is.’

Meer artikels lezen uit de Z.out?